met lentebloemen en geroosterde pompoenpitten.
Brandnetels
bevatten echter ook zeer voedzame kwaliteiten, boordevol mineralen
die we na een winter heel goed kunnen gebruiken als opkikkertje. Als
ze in je tuin groeien, roei ze dus vooral niet uit, maar laat altijd
een flink stuk staan. Als je geen tuin met brandnetels hebt,
tja dan moet je erop uit en op zoek naar een schone plek in bos of
wei, gewapend met een schaar en een plastic zak. Knip de jonge
toppen. Misschien kom je op je zoektocht ook nog kleine maartse
viooltjes tegen en lichtgele sleutelbloemen, neem er daar ook wat van
mee om een soepje te garneren zodat het een feestelijk lenteachtig
geheel wordt.
Brandnetelsoep (4 pers)
3 aardappels
2 uien
3 tenen knoflook
1 liter water
2 eetlepels bouillonpoeder of 2 bouillonblokken*
zout en peper en eventueel een schepje koenjit (geelwortel) of kerrie naar smaak
Een flinke scheut soya room, crème fraîche of gewone room
Voor de garnering
Scheutje room
Voorjaarsbloemetjes zoals klein maartsviooltje, lichtgele wilde sleutelbloemen, madeliefjes, speenkruid of blauw longkruid**
Was de
brandneteltoppen in een vergiet onder stromend water, hak de
brandnetels fijn.(gebruik eventueel handschoenen). De prikkerige
eigenschap verdwijnt zodra de brandnetels gekookt zijn.
Snijd de ui
in kleine stukjes en fruit in een scheutje olie, schil de aardappels
en snijd ze in blokjes en fruit even mee met de ui. Voeg de
kleingesneden knoflook erbij en de bouillonpoeder, koenjit en kerrie
en bak de brandnetels heel even mee. Schep alles goed om, voeg water
bij en breng aan de kook. Laat alles in een kwartiertje gaar sudderen
op een zacht pitje.
Rooster
ondertussen de pompoenpitten in een koekenpan met dikke bodem
zachtjes lichtbruin. (pas op voor verbranden, pompoenpitten hebben
een donkere kleur van zichzelf) Als ze lekker geuren naar
“geroosterd” haal je de pan van het vuur en na een paar minuten
giet je een scheutje soyu, tamari of ketjap over de pitten en roer
goed door. Als het goed is, verdampt het vocht omdat de pitten nog
warm zijn. Laat even afkoelen. Je kunt ze heel gebruiken of er
strooisel van maken door de ze in de magimix grof te malen.
Blender de
soep met de staafmixer glad, maak op smaak met zout en peper,Schep de soep in voorverwarmde kommen, garneer met het haksel van de pompoenpitten, een scheut room en de lentebloemetjes.
*Ik gebruik
altijd bouillonblokken of poeder zonder smaakversterkers
(natriumglutaminaten). Met biologische bouillon zit je meestal goed.
** Er
verschijnen op dit moment veel boeken met informatie over wilde
eetbare planten en bloemen. Als je daar in duikt, gaat er een wereld
voor je open: allerlei planten en bloemen uit de natuur blijken
eetbaar te zijn. De gewone doorsnee groentes uit de supermarkt hebben
vaak veel van hun oorspronkelijke rijkdom aan voedingswaarde verloren
en als je je erin verdiept, kun je van alles aanvullen uit de natuur.
Nu hebben we op de Bouysse het voorrecht dat we midden in de natuur
wonen, in een stukje van de Aveyron waar niet gespoten wordt met
bestrijdingsmiddelen. Ook in Nederland zijn die plekjes nog wel te
vinden al moet je er meer moeite voor doen. Inspirerend is het in
ieder geval om deze vergeten kennis nieuw leven in te blazen.
En dan
hebben we het nog niet gehad over de kwaliteiten van pompoenpitten,
voor iedereen zeer gezond, maar met name voor “mannen in en na de
overgang”
een aanrader om regelmatig te eten..
Hartelijke
lentegroeten
van Anne