Plotsklaps staat de winter voor de deur, deze zomer heb ik niets geplaatst op Bouyssekookgenot. Het kwam er gewoon niet van, te druk met ons alle gasten die voorbijkwamen. Te laat voor zomerrecepten. En zelfs de herfst is al bijna voorbij, maar...... wie verzamelt, die heeft wat voor de winter. Koken met herfst-ingrediënten uit het bos: walnoten en cèpes (eekhoorntjesbrood). De walnotenbomen naast de Bouysse gaven dit jaar in de herfst een mooie oogst.
Voor de cèpes moet je de juiste tijd afwachten. Als er vreemde auto’s geparkeerd staan, je hoort geschuifel van voetstappen in het bos en je ziet een mannetje met een plastic tasje lopen op het pad, dan betekent dat meestal, dat de cèpes zich laten zien. Evengoed is het nog een hele toer om ze te vinden. De echte paddestoelenzoekers hebben er een neus voor en kunnen er een aardige duit mee verdienen op de plaatselijke markt. In tegenstelling tot vorig jaar was de oogst ditmaal karig. Cèpes kun je goed drogen als je ze in dunne plakjes snijdt en op een hor in de zon te drogen legt. Eenmaal droog, kun je ze in een Weckpot lang bewaren. Hetzelfde geldt voor de walnoten. Goed gedroogd in de zon, om schimmelvorming te voorkomen, kun je ze maanden bewaren op een droge koele plaats. Handig is om een voorraadje te doppen, twee uur zachtjes te drogen in een matig warme oven (50 °C) en in een Weckpot op de keukenplank te zetten.
Walnotenburgers ( voor 5 à 6 personen)
- 230 gr gehakte walnoten
- 85 gr geroosterd of oud bruin brood
- 1 kleine gesnipperde ui
- 1 ei
- 85 gr geraspte oude kaas
- 1 fijn gesneden paprika
- gehakte peterselie
- ½ potje yoghurt en eventueel wat meel om het mengsel te binden
- snufje zout en gemalen peper
Meng alle ingrediënten door elkaar en maak met twee lepels of met je handen burgertjes op een ingevette bakplaat. Ongeveer 30 min. bakken op 180 °C tot de burgers “croustillant” zijn. Serveer er een lekkere knapperige salade bij
Saus van eekhoorntjesbrood of champignons
- 1 gesnipperde ui
- 2 tenen knoflook
- eekhoorntjesbrood of andere paddestoelen
- zout, peper, boter of olie, bloem, water, scheutje tamari of soju
De ui en uitgeperste knoflook zachtjes smoren met wat boter of olie, na tien minuten de paddestoelen even meebakken. Maak in een andere pan een roetje met boter, meel en water en een theelepeltje bouillonpoeder. Voeg het paddestoelen-mengsel toe en maak op smaak met peper, zout, tamari of soju.