- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui en 2 tenen knoflook
- een knolselderij van ongeveer 750 gr geschild en in blokjes
- 2 aardappels in blokjes
- 1 liter groentebouillon
- 1 eetlepel honing
- raspsel en sap van een biologische sinaasappel
- roze pepertjes en oostindische kers voor de garnering
- zeezout en versgemalen peper
Voeg uitgeperste knoflook, de blokjes selderijknol en aardappel toe bak even mee onder af en toe omscheppen. Voeg de overige ingrediënten toe.
Breng alles aan de kook en laat de soep 20 min zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn
Pureer met de staafmixer tot een gladde gebonden soep en maak op smaak met zout en peper. Serveer in een soepkom of bord en garneer met baies roses (rode peperbesjes) of geroosterde pompoenpitten, een lepel crème fraîche of een scheutje soyaroom , een bloem van de oostindische of een schijfje sinaasappel.
*De schil van sinaasappels
en citroenen worden vaak heftig bespoten, dus als je de schil
gebruikt altijd een biologische of onbehandeld vrucht nemen.
Garnering geroosterde
pompoenpitten
Rooster een handje
pompoenpitten in een koekenpan op een zacht vuurtje. Goed omscheppen
zodat ze niet aanbranden. Zodra ze beginnen te geuren, het vuur
uitzetten. Een minuutje laten afkoelen en blussen met een scheutje
tamari of soju*. Daarna heel even grof hakken in de magimix
Pompoenpitten en tamari of soju zijn te vinden in de biologische winkel
Pompoenpitten zijn ook heerlijk over salades.
Soyu en tamari zijn
gemaakt van sojabonen, zout van smaak en handig in de vegetarische
keuken, om een gerecht pittig te maken en als basis voor sauzen en
marinades. De indische keuken kent ketjap (doorgaans niet bio) als
zoetere variant. Hier zijn smaak en zoetstoffen aan toegevoegd.