Toen we net in Frankrijk kwamen wonen (30 jaar geleden) bezochten we een restaurantje in de buurt en bestelden het” menu du jour”. Er stond soupe au fromage op het menu als voorgerecht en wij verheugden ons op een lekker kaassoepje, vanwege het woord “soupe”, maar we werden verrast met een soort ovenschotel die wat ons betreft ook een hoofdgerecht had kunnen zijn.
Later ontdekten we, dat de mensen in deze streek vroeger dagelijks “la soupe”aten tussen de middag, een éénpansgerecht van bouillon met wat restjes vlees, uitgebakken buikspek, waar kool en andere groente in werden gestoofd, vervolgens ging er oud brood bij met daaroverheen een pittige cantal kaas uit de streek. Alles in één pot op de “cuisinière”, het houtkachelfornuis.
La soupe is dus eigenlijk een éénpansgerecht en echte winterkost en heerlijk in z'n eenvoud.
Je vindt hieronder het recept van de vegetarische variant.
- 4 uien en 2 tenen knoflook
- 700 gr boerenkool, witte kool of groene kool
- liter vegetarische groente bouillon (poeder of blokje opgelost in heet water)
- geraspte oude kaas
- een stokbrood
- koolzaad of olijfolie