vrijdag 20 maart 2015

Brandnetelsoep


met lentebloemen en geroosterde pompoenpitten.
Brandnetels zijn verguisd en gevreesd vanwege hun prikkerige aard. Je zal ooit eens in de brandnetels zijn gevallen dan blijf je er wel uit de buurt!

Brandnetels bevatten echter ook zeer voedzame kwaliteiten, boordevol mineralen die we na een winter heel goed kunnen gebruiken als opkikkertje. Als ze in je tuin groeien, roei ze dus vooral niet uit, maar laat altijd een flink stuk staan. Als je geen tuin met brandnetels hebt, tja dan moet je erop uit en op zoek naar een schone plek in bos of wei, gewapend met een schaar en een plastic zak. Knip de jonge toppen. Misschien kom je op je zoektocht ook nog kleine maartse viooltjes tegen en lichtgele sleutelbloemen, neem er daar ook wat van mee om een soepje te garneren zodat het een feestelijk lenteachtig geheel wordt.


Brandnetelsoep (4 pers)
30 à 40 brandnetel toppen
3 aardappels
2 uien
3 tenen knoflook
1 liter water
2 eetlepels bouillonpoeder of 2 bouillonblokken*
zout en peper en eventueel een schepje koenjit (geelwortel) of kerrie naar smaak
Een flinke scheut soya room, crème fraîche of gewone room


Voor de garnering
Een handje pompoenpitten
Scheutje room
Voorjaarsbloemetjes zoals klein maartsviooltje, lichtgele wilde sleutelbloemen, madeliefjes, speenkruid of blauw longkruid**

Was de brandneteltoppen in een vergiet onder stromend water, hak de brandnetels fijn.(gebruik eventueel handschoenen). De prikkerige eigenschap verdwijnt zodra de brandnetels gekookt zijn.
Snijd de ui in kleine stukjes en fruit in een scheutje olie, schil de aardappels en snijd ze in blokjes en fruit even mee met de ui. Voeg de kleingesneden knoflook erbij en de bouillonpoeder, koenjit en kerrie en bak de brandnetels heel even mee. Schep alles goed om, voeg water bij en breng aan de kook. Laat alles in een kwartiertje gaar sudderen op een zacht pitje.

Rooster ondertussen de pompoenpitten in een koekenpan met dikke bodem zachtjes lichtbruin. (pas op voor verbranden, pompoenpitten hebben een donkere kleur van zichzelf) Als ze lekker geuren naar “geroosterd” haal je de pan van het vuur en na een paar minuten giet je een scheutje soyu, tamari of ketjap over de pitten en roer goed door. Als het goed is, verdampt het vocht omdat de pitten nog warm zijn. Laat even afkoelen. Je kunt ze heel gebruiken of er strooisel van maken door de ze in de magimix grof te malen.
Blender de soep met de staafmixer glad, maak op smaak met zout en peper,
Schep de soep in voorverwarmde kommen, garneer met het haksel van de pompoenpitten, een scheut room en de lentebloemetjes.

*Ik gebruik altijd bouillonblokken of poeder zonder smaakversterkers (natriumglutaminaten). Met biologische bouillon zit je meestal goed.
 
** Er verschijnen op dit moment veel boeken met informatie over wilde eetbare planten en bloemen. Als je daar in duikt, gaat er een wereld voor je open: allerlei planten en bloemen uit de natuur blijken eetbaar te zijn. De gewone doorsnee groentes uit de supermarkt hebben vaak veel van hun oorspronkelijke rijkdom aan voedingswaarde verloren en als je je erin verdiept, kun je van alles aanvullen uit de natuur. Nu hebben we op de Bouysse het voorrecht dat we midden in de natuur wonen, in een stukje van de Aveyron waar niet gespoten wordt met bestrijdingsmiddelen. Ook in Nederland zijn die plekjes nog wel te vinden al moet je er meer moeite voor doen. Inspirerend is het in ieder geval om deze vergeten kennis nieuw leven in te blazen.
 
Wat brandnetels betreft vind je op internet ook allerlei informatie.

En dan hebben we het nog niet gehad over de kwaliteiten van pompoenpitten, voor iedereen zeer gezond, maar met name voor “mannen in en na de overgang” een aanrader om regelmatig te eten..

 
Hartelijke lentegroeten

van Anne