maandag 2 februari 2015

Zelf kiemen

Kiemen:  "Maak zelf superfood voor de winter!"

Iedereen kent wel taugé uit de indische en chinese keuken. Taugé is niet anders dan gekiemde groene sojaboontjes. Tegenwoordig kun je allerlei gekiemde groentes kopen in de biologische winkel.
Een aantal zaden zijn heel gemakkelijk zelf te kiemen zoals:
  • linzen
  • kikkererwten
  • groene sojaboontjes
  • radijszaad
  • fenegriek
  • brocolizaad
Ik kiem graag biologische linzen, fenegriek en groene soyaboontjes (taugé) radijs en broccoli. Vooral in de winter een bron van lekker en gezond. Strooi de kiemen in de soep, roerbak ze even mee in een groentemix,  garneer de salade ermee of eet ze op je brood. 

Waarom zijn kiemen zo gezond
Kiemen zitten boordevol waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
De voedingswaarde van de plant is als het ware geconcentreerd in de kiemen en makkelijk verteerbaar.
  
Mijn manier van kiemen

Neem een glazen pot zonder deksel met een stukje vitrage of gaas en een elastiek dat om de bovenrand van de pot past. Vul de pot met een laagje linzen of andere zaden. Zet deze een nacht onder water in de week. De volgende dag doe je het gaas over de bovenkant van de pot met elastiek. Keer nu de pot om zodat het water eruit loopt en de linzen op het gaas blijven hangen. Keer weer om en zet de pot in de buurt van de gootsteen (niet in de zon! wel kamertemp) en spoel de linzen elke avond en elke ochtend met schoon water. Na een aantal dagen gaan de linzen kiemen en na een dag of 5 kun je ze als garnering gebruiken over de salade, op brood of kort roerbakken met andere groente.
Op deze manier kun je ook gemakkelijk fenegriek, kikkererwten, groene soyaboontjes, radijszaad en broccolizaad kiemen. Het is wel erg belangrijk om twee keer per dag te spoelen en vooral kleine zaadjes goed in de gaten te houden, omdat ze kunnen gaan schimmelen als je ze verwaarloost. 
Schaf eventueel een speciaal kiembakje aan voor kleiner zaden. 

Verder kijken  www.depeulenschil.nl
Ik ontdekte deze website waar je leuke informatie  aantreft over het kiemen van groente en waar je bovendien allerlei biologische zaden kunt bestellen.
Zeer de moeite waard om rond te neuzen en een bestelling te doen.
Zakjes kiemzaden zijn ook verkrijgbaar in de biologische winkel.
Succes
Anne