donderdag 26 februari 2015

Boerenkoolstampot met tofuBoerenkool stampot … vroeger aten we het thuis regelmatig in de winter. Het groeide bij mijn opa in de tuin en werd pas gegeten als “de vorst eroverheen was gegaan” Er ging een rookworst bij die in 6 stukjes werd verdeeld ( we waren met z’n zessen) en een beetje rundvlees jus van de zondag ging in het kuiltje in het midden van het bergje stampot. Goed om te weten dat boerenkool héél erg gezond is.Voor wie geïnteresseerd is in de voedingswaarde: boerenkool bevat meer ijzer dan rundvlees, meer calcium dan melk en tien keer meer vitamine C dan spinazie, verder zit het barstenvol mineralen, antioxidanten en omega 3 vetzuren.
Bovendien is een stamppotje zo gemaakt en kun je de rookworst makkelijk vervangen door een heerlijke gemarineerde tofu met gecaramelliseerde uitjes.

Gemarineerde tofu voor 4 personen
  • een blok biologische( gerookte) tofu van 500 gr
  • 7 eetlepels soyu, tamari* of ketjap
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels koolzaadbloemolie
  • 1 teen fijn geperste knoflook   (eventueel sambal, kruiden als rozemarijn, oregano, gember geraspt)
*Tamari en soyu vind je in de bio winkel

Snijd het blok tofu in plakken van iets meer dan halve centimeter, dep de plakken droog met keukenpapier en leg ze op een platte schaal.
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Lepel de marinade over de plakken tofu, wentel ze een paar keer rond. Dek af en laat een paar uur marineren in de koelkast eventueel een dag van te voren.
Schuif de schaal met gemarineerde tofu 20 min in een voorverwarmde oven op 175° en
bestrooi voor het opdienen met wat peterselie, rucola of fijn gesnipperde paprika.
Je kunt de plakjes tofu ook even bakken in een koekenpan verwarm op het laatst het restje marinade even mee of giet de marinade bij de uiensaus (zie onder)


Boerenkool stampot 4 pers
  • 300 à 400 gr gewassen boerenkool p.p. (slinkt erg)
  • 1 kg kruimige aardappels
  • snuf zout, nootmuskaat
  • eventueel wat (soya)melk klontje boter.
Zet de aardappels op met bodem water en wat zout. Doe de fijngesneden boerenkool erbovenop, breng aan de kook en laat daarna op lage stand in 20 min gaar worden. Stamp tot een smeuïg geheel eventueel met wat extra (soya)melk en boter. Als de boerenkool te nat is, helpt een eetlepel havervlokken om te binden.

Gecaramelliseerde uitjes
Neem een stuk of 4 middelgrote uien, snijd ze in halve ringen en bak ze in een beetje olijfolie zachtjes goudbruin. Blus de uien met een scheutje balsamico azijn, strooi er een beetje zeezout en versgemalen peper over.
Wil je een lekkere jus? Voeg dan extra water en wat soyu toe aan de gebakken uien en bind de saus met een beetje strooimaïzena of arrowroot
Serveer de boerenkool stampot met de gebakken uitjes en de gerookte tofu en smullen maar…..

Hoe kom je aan boerenkool?
Boerenkool vind je in de supermarkt in het koelvak verpakt, gehakt en zo te gebruiken, maar je kunt het vast ook vers kopen bij een lokale biotuinder of groenteboer. Als je zelf een tuin hebt? Koop een zakje boerenkoolzaad en zaai in juni je eigen boerenkool voor de winter. Je kunt de boerenkool eten vanaf november. “Als de vorst erover is gegaan” is de kool zoeter en beter verteerbaar.

Als je verse boerenkool koopt kun je gemakkelijk een deel invriezen of drogen in de oven en je hebt altijd een voorraadje om snel eten klaar te maken. De voedingswaarde blijft bewaard.

Boerenkool invriezen
Verwijder stronk en stelen en gebruik de groene gekrulde bladeren. Was ze goed en dep of zwaai ze droog en stop ze in een plastic zak in de vriezer. Eenmaal bevroren kun je de boerenkool klein maken en zeker een half jaar bewaren.

Boerenkool drogen
Leg de gewassen en gedroogde boerenkool op een bakplaat en droog ze verder in de oven op
50° met de ovendeur op een kiertje tot ze knisperend droog is. De boerenkool laat zich nu
makkelijk verpulveren en is droog te bewaren in een afgesloten pot.

Succes Anne