donderdag 26 februari 2015

Soupe au fromage

Soupe au fromage is een winterovenschotel gemaakt van (oud) stokbrood (pain perdu = verloren brood) kool, uien, bouillon en een pittige kaas.

Toen we net in Frankrijk kwamen wonen (30 jaar geleden) bezochten we een restaurantje in de buurt en bestelden het” menu du jour”. Er stond soupe au fromage op het menu als voorgerecht en wij verheugden ons op een lekker kaassoepje, vanwege het woord “soupe”, maar we werden verrast met een soort ovenschotel die wat ons betreft ook een hoofdgerecht had kunnen zijn.
Later ontdekten we, dat de mensen in deze streek vroeger dagelijks “la soupe”aten tussen de middag, een éénpansgerecht van bouillon met wat restjes vlees, uitgebakken buikspek, waar kool en andere groente in werden gestoofd, vervolgens ging er oud brood bij met daaroverheen een pittige cantal kaas uit de streek. Alles in één pot op de “cuisinière”, het houtkachelfornuis.
La soupe is dus eigenlijk een éénpansgerecht en echte winterkost en heerlijk in z'n eenvoud.
Je vindt hieronder het recept van de vegetarische variant.


soupe au fromage
Soupe au fromage vegetarisch (4 personen)

  • 4 uien en 2 tenen knoflook
  • 700 gr boerenkool, witte kool of groene kool
  • liter vegetarische groente bouillon (poeder of blokje opgelost in heet water)
  • geraspte oude kaas
  • een stokbrood
  • koolzaad of olijfolie
Snijd de uien in ringen en bak ze zachtjes in een paar lepels olie goudbruin in een wijde pan, voeg fijn gesneden knoflook en de gesneden kool erbij en bak mee, giet de bouillon erover. Draai er lekker wat zwarte peper overheen en laat alles een kwartiertje sudderen. Neem een ruime ovenschaal, vet deze in met een beetje olie en leg een laag gesneden stokbroodjes op de bodem. Lepel het kool-uienmengsel eroverheen, dek het mengsel af met een laagje stokbrood. Giet het overgebleven vocht erover, zodat het brood lekker soppig wordt. Strooi er geraspte kaas overheen. Zet nog een half uurtje in de oven op 175°. Serveer er een knapperige salade bij.