maandag 2 maart 2015

Risotto met citroen en pompoen


Risotto is een Italiaans gerecht op verschillende manieren gemaakt kan worden, de basis ingrediënten zijn rijst, parmezaanse kaas, witte wijn en bouillon. Het wordt gemaakt van speciale risottorijst.(Ik gebruik biologische ronde half bruine rijst en dat lukt ook goed.) Om een goeie risotto te maken, moet je wel de tijd nemen, omdat de rauwe risotto gaar wordt in het vocht en vraagt om voortdurend roeren. Geen gerecht dus voor een snelle maaltijd, maar ik heb ontdekt dat een risotto van gare rijst ook heel erg lekker is en snel klaar.* “Het motto is dan: als je rijst kookt, gooi een handje meer in de pan en maak er de volgende dag risotto van.”  

  • 1 flinke ui gesnipperd
  • risotto met pompoen en  citroen
    2 tenen knoflook
  • twee blaadjes salie
  • 250 gr pompoen in blokjes (of zoete aardappel)
  • 125 ml water
  • zout en versgemalen peper
  • 280 gr rauwe risotto rijst
  • 75 ml witte wijn
  • 600 ml groente bouillon*
  • (bouillonpoeder met water)
  • ½ eetlepel geraspte gember
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels citroensap en citroenrasp*
  • 4 eetlepels olijfolie

Neem de helft van de hakte ui en een flinke teen fijn geperste knoflook, snijd de pompoen in blokjes. Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan, fruit de ui, knoflook, salie en voeg pompoen toe, smoor gaar met een beetje water, meng op het laatst de gember erdoor toe en bewaar het mengsel.

Doe de bouillon in een pan en verwarm.

Maak daarna de rest van de olijfolie warm in een wok en fruit de rest van ui en knoflook, voeg een stukje boter toe, smelt en voeg de rauwe rijst toe, schep om tot de rijst glazig is, blus met scheutjes witte wijn al roerend tot het vocht verdampt is, doe daarna een soeplepel hete bouillon erbij, twee scheppen tegelijk, roer om net zolang tot het vocht verdampt is, voeg opnieuw bouillon toe tot alle bouillon op is en verdampt, na ongeveer 30 minuten is de rijst beetgaar,* schep het warme pompoenmengsel erdoor, zet het vuur uit en schep de kaas, gehakte peterselie en de rest van de boter erdoor, maak op smaak met zout en peper. Vorm halve bollen rijst met bv een ijsschep op een platte voorverwarmde schaal.

Garneer met een warm groentemengsel van rode paprika, sperzieboontjes, wortel en wat je maar in huis hebt. Serveer er een frisse groene sla met geroosterde noten bij.

*Tip 1 Het kan zijn dat de rijst na 30 min nog een beetje hard is, dan voeg je extra vocht toe en laat je de rijst nog even doorgaren voordat je pompen toevoegt.

*Tip 2 Als je weinig tijd hebt kun je ook restant gare rijst gebruiken, je hebt veel minder groentebouillon nodig en de risotto is smeuïger en sneller klaar.

*Tip 3 Neem een biologische of onbehandelde citroen, de schil van gewone citroenen zijn heftig bespoten.

*Tip 4 Ik gebruik biologische bouillonpoeder of blokjes om groentebouillon te maken. In gewone bouillonblokken zit vaak een smaakversterker (natrium glutaminaat, vetsin) die erg ongezond is.

*Tip 5 Een restant risotto is een goeie basis voor rijstballetjes. Je maakt balletjes van de rijst met koele natte handen, bak ze even in de frituurolie goudbruin of als platte rijstburgertjes in de koeken pan. Serveer er een lekkere tomatensaus bij