donderdag 26 februari 2015

Knolselderij-sinaasappelsoep

 
Een heerlijke romige soep met sinaasappel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui en 2 tenen knoflook
  • een knolselderij van ongeveer 750 gr geschild en in blokjes
  • 2 aardappels in blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel honing
  • raspsel en sap van een biologische sinaasappel
  • roze pepertjes en oostindische kers voor de garnering
  • zeezout en versgemalen peper
Bak de gesnipperde ui in de olie.
Voeg uitgeperste knoflook, de blokjes selderijknol en aardappel toe bak even mee onder af en toe omscheppen. Voeg de overige ingrediënten toe.
Breng alles aan de kook en laat de soep 20 min zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn
Pureer met de staafmixer tot een gladde gebonden soep en maak op smaak met zout en peper. Serveer in een soepkom of bord en garneer met baies roses  (rode peperbesjes) of geroosterde pompoenpitten, een lepel crème fraîche of een scheutje soyaroom , een  bloem van de oostindische of een schijfje sinaasappel.

*De schil van sinaasappels en citroenen worden vaak heftig bespoten, dus als je de schil gebruikt altijd een biologische of onbehandeld vrucht nemen.

Garnering geroosterde pompoenpitten
Rooster een handje pompoenpitten in een koekenpan op een zacht vuurtje. Goed omscheppen zodat ze niet aanbranden. Zodra ze beginnen te geuren, het vuur uitzetten. Een minuutje laten afkoelen en blussen met een scheutje tamari of soju*. Daarna heel even grof hakken in de magimix

Pompoenpitten en tamari of soju zijn te vinden in de biologische winkel
Pompoenpitten zijn ook heerlijk over salades.

Soyu en tamari zijn gemaakt van sojabonen, zout van smaak en handig in de vegetarische keuken, om een gerecht pittig te maken en als basis voor sauzen en marinades. De indische keuken kent ketjap (doorgaans niet bio) als zoetere variant. Hier zijn smaak en zoetstoffen aan toegevoegd.