donderdag 26 maart 2015

Salade van witte kool, wortel en paprika
Deze salade is heerlijk voor de winter en het vroege voorjaar. Ik kreeg het recept van een vrouw met die meezingt in ons koor. Ze komt oorspronkelijk uit Rusland en ze bracht de salade mee als bijdrage aan een gezamenlijke maaltijd.
Een rusissche salade dus. Je kunt 'm van te voren maken en met gemak een week in de koelkast bewaren. Door de dressing van azijn, suiker, zout en olie wordt de salade, naarmate hij langer staat, zachter en lekkerder van smaak. Je moet er wel een uurtje voor uittrekken om alles heel fijn te snijden met een scherp mes. Een snellere manier is de magimix. Als dit klusje geklaard maak je een dressing van zout, suiker, appelazijn en koolzaadolie en je mengt de dressing door de gesneden groente. Volgens het recept is het de bedoeling de salade een paar dagen te laten intrekken in de koelkast in een glazenkom afgedekt met plasticfolie. (bij ons is de salade voor die tijd meestal al op).  Schep de groente zo nu om. Daarna kun je in een oogwenk de kleurige salade op tafel zetten als voorgerecht bijgerecht of bij de lunch.

Probeer het recept voor de variatie ook eens rode kool. Het is het allerlekkerst als je alle groente heel fijn snijdt of raspt. Neem bij voorkeur biologische ingrediënten

De ingrediênten
  • ruim een kilo witte kool
  • 250 gr wortels
  • 1 rode ui
  • een groene, en rode en een gele paprika,
Dressing  
  • 20 gr zout
  • 75 gr biologische fijne riet of palmsuiker
  • 100 ml appelazijn
  • 100 ml biologische koolzaadolie
Vlak voordat je de salade gaat eten kun je er naar smaak nog een handje gehakte dadels, geroosterde zonnebloempitjes, gehakte walnoten of rozijnen door scheppen. Zo heeft je salade iedere keer een ander karakter. Op de Bouysse groeit een mooi groen eetbaar plantje tussen de oude stenen muurtjes die ik vaak in het voorjaar gebruik voor garnering. In het Frans heet het plantje "nombril de venus" of te wel "navel van venus" Ik vond ook nog een toefje veldsla en molsa (jonge paardebloemblaadjes) in de tuin als garnering.